Kalciumbrist – symptom, orsak och behandling

Publicerad 2020-04-20

Kalciumbrist mjölk arm

Kalciumbrist, eller hypokalcemi, uppstår när det inte finns tillräckligt mycket kalcium i blodet. Här kan du lära dig om symptom på kalciumbrist och vad de bakomliggande orsakerna kan vara. Det är även bra att lära sig om kopplingen till andra näringsämnen, speciellt D-vitamin.


En viktig mineral för skelettet

Kalcium är en av de mineraler som det finns mest av i människokroppen. Dess allra viktigaste uppgift är att hjälpa kroppen skapa och reparera ben och tänder. Det är också skelettet som kan bli hårdast drabbat när man får kalciumbrist.


Skelettets uppbyggnad är en kontinuerlig process. Det kan kännas som något konstant, men det är snarare motsatsen. Under våra liv byggs skelettet upp om och om igen. Blodet släpper ut kalcium i skelettet för att hjälpa det att bygga upp sig igen och det behövs en bra balans mellan uppbyggnad och nedbrytning. Kroppen gör allt den kan för att kontrollera denna balans.


Det som händer när man har brist på kalcium är att skelettets återväxt rubbas. Det behöver finnas en balans mellan uppbyggnad och nedbrytning för att det ska fungera optimalt. När balansen rubbas till följd av kalciumbrist kan det leda till olika symtom och sjukdomar. Benskörhet (osteoporos) är den mest förekommande.


Rekommenderat dagligt intag (RDI) av kalcium, olika grupper

Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag (RDI) av kalcium är 800 milligram för vuxna. Rekommendationen är något högre för tonåringar, gravida och ammande samt något lägre för mindre barn. Det kan vara bra att veta hur mycket man behöver få i sig för att kunna anpassa sin kost.


Spädbarn, 6-11 månader: 540 milligram

Barn, 1-5 år:  600 milligram

Barn, 6-9 år: 700 milligram

Barn, tonåringar, 10-17 år: 900 milligram

Vuxna: 800 milligram

Gravida och ammande: 900 milligram


Symptom på kalciumbrist

Kalciumbrist symptom kan vara diffusa och till och med symptomfria under lång tid. Man kan sedan märka av det genom t ex domningar, stickningar, högt blodtryck, sömnproblem och tandköttsblödningar.


Långvarig kalciumbrist kan leda till att man utvecklar benskörhet (osteoporos). Osteoporos är en sjukdom som man oftast märker av när det är för sent, när t ex en fraktur uppstår. Kalciumbrist hos barn kan leda till problem med växten och i allvarliga fall rakit (engelska sjukan).


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Orsaker till kalciumbrist

Kalciumbrist är ofta kopplad till flera samspelande faktorer. Några vanliga bidragande orsaker till brist på kalcium är:


Hög ålder: Stigande ålder gör att det blir svårare för kroppen att ta upp näringsämnen. Kalcium är inget undantag

Klimakteriet: När kvinnor går igenom klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen. Detta kan öka risken för kalciumbrist och för att senare drabbas av osteoporos. Även de med menstruationsuppehåll av andra orsaker anses vara en riskgrupp.

Bristande kost: Ett av de enklaste sätten att undvika kalciumbrist är en varierad och hälsosam kosthållning. Kalcium finns i många olika livsmedel och det är ganska lätt att öka intaget om man anpassar sin kost.

Bakomliggande sjukdomar: Vissa sjukdomar kan göra att det blir svårare att ta upp näring, som t ex kalcium. Några exempel är sköldkörtelsjukdomar, celiaki (glutenintolerans) och ledgångsreumatism.

Vissa läkemedel: Det finns ett flertal läkemedel som kan bidra till kalciumbrist. Ett vanligt exempel är långvarig kortisonbehandling. Även vissa mediciner mot epilepsi, blodproppar och cancer kan leda till lägre kalciumnivåer i blodet.

Livsstilsfaktorer: Rökning och en stillasittande livsstil är dåliga för vårt skelett. Båda anses vara riskfaktorer för kalciumbrist och att utveckla osteoporos senare under livet. Tobaksrök har negativ inverkan på uppbyggnaden av skelettet. En stillasittande livsstil påskyndar nedbrytningen av skelettet.


Trots att det är relativt lätt att ta upp kalcium under tonåren har brist även hittats hos personer i det åldersspannet. Orsaken är att kalciumbehovet är högt när man växer, samtidigt som tonåringar ibland kan slarva med kosten. När man blir äldre blir det svårare och svårare att ta upp kalcium.


Hur kontrollerar man om man har brist på kalcium?

Vid misstänkt brist bör du kontrollera att du får i dig tillräckligt mycket kalcium och att du inte lider av ett underskott. Kalciumbrist mäts genom att ta ett blodprov.


Prover där man upptäcker brist på kalcium tas ofta av andra orsaker, t ex när man undersöker problem med bisköldkörteln eller njurarna. Mätningen kan också ske om man har flera symtom som tyder på kalciumbrist. Kalcium mäts även som en del av många rutintester där man tar blodprov.


Vid misstänkt benskörhet (osteoporos) brukar man mäta bentätheten. Bentäthetsmätningar sker med DEXA-teknik, där en maskin röntgar med låg kraft för att utvärdera bentätheten. Vid låg bentätheten ställs osteoporosdiagnosen och behandling sätts in. Det finns även ett formulär som kallas för FRAX, som utvärderar sannolikheten att drabbas av en fraktur i framtiden.


Behandling av kalciumbrist

Behandling av kalciumbrist handlar först och främst att öka intaget av kalcium från kosten. Man kan få tips om livsmedel som innehåller stora mängder kalcium och anpassa det man äter och dricker. Om ändrad kost inte räcker kan ett kosttillskott med kalcium vara ett komplement. Ett ytterligare steg är att få ett läkemedel med kalcium utskrivet av sin läkare. Om behandlingarna inte fungerar kan man behöva leta efter underliggande sjukdomar som påverkar kalciumupptaget.


Kalciumbrist och kopplingen till D-vitaminbrist

Att undvika kalciumbrist handlar inte bara om att få i sig tillräckligt med kalcium. Kroppens upptag av kalcium är nämligen kopplat till att man får i sig tillräckligt med D-vitamin. D-vitaminbrist kan alltså i andra hand leda till kalciumbrist. Detta kan vara ett problem i Sverige, eftersom stora delar av det D-vitamin vi får i oss kommer från solens strålning. Kroppen kan lagra D-vitamin under en viss tid, men det räcker sällan under hela vintern i ett nordligt klimat.


Vitalplus – ett kosttillskott med D-vitamin

Om du vill vara säker på att du har tillräckligt mycket D-vitamin i kroppen kan det vara bra att ta ett kosttillskott. Vitalplus kosttillskott med D-vitamin tillverkas i Sverige av certifierade läkemedelsföretag. Det innebär att det ställs lika höga kvalitetskrav som om det vore ett läkemedel.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17Källor:

doktorn.com

livsmedelsverket.se

1177.se