Multivitamin kvinna – vilket tillskott är bäst?

Publicerad 2020-06-23

multivitamin kvinna

”Multivitamin kvinna” är en produkttyp som erbjuds från många olika företag inom kosttillskott. Det är en av de vanligaste anpassade tillskotten. Men vad innehåller multivitamintillskott som riktar sig till kvinnor, och vilket tillskott är det allra bästa? Vad ska du tänka på när du väljer ett kosttillskott?


Några viktiga näringsämnen som vanligtvis ingår i multivitamin kvinna är:


C-vitamin

D-vitamin

• Folsyra (folat)

Järn

Kalcium


Här tittar vi på de olika multivitamin kvinna-tillskotten, och även vad det finns för alternativ på marknaden.


Vad är en multivitamin?

En multivitamin är ett kosttillskott som innehåller flera olika vitaminer och/eller mineraler. Dels finns det generella multivitamintillskott som tillgodoser ett bredare behov, dels finns det andra som är inriktade på specifika gruppers behov. Några exempel på den andra kategorin är multivitamin för t ex kvinnor, vegetarianer och de som tränar.


Multivitamin och andra kosttillskott finns också i många olika former, vilket vi kommer titta på lite längre ned i artikeln.


Multivitamin kvinna – bäst i test 2020

Men vad är egentligen det bästa multivitamintillskottet för kvinnor? Här finns det definitivt många olika åsikter. På nätet finns det flera olika jämförelser där olika multivitamin för kvinnor koras som vinnare och förlorare.


Och visst kan du lära dig en hel del från bäst i test 2020-artiklar och produktrecensioner, men i grunden handlar det om dina individuella behov. Alla har olika saker de vill uppnå med sina kosttillskott. Många gånger får du gå tillbaka till dig själv och fundera på varför du är intresserad av ett kosttillskott och sedan utvärdera därifrån.


Köpa multivitamin kvinna

Men var bör man köpa sina kosttillskott, som t ex multivitaminer för kvinnor? Det känns som att nätet närmast svämmar över av olika produkter och hemsidor. Multivitamin kvinna-produkterna kan i många fall se lika ut, men det finns oftast viktiga skillnader. Dels kan mängden och uppsättningen näringsämnen skilja sig åt, dels kan deras kvalitet göra det.


När du väljer ett kosttillskott bör du först fundera på vad du vill uppnå med det och sedan jämföra med näringen som finns i produkterna. Ett andra steg är att titta på mängden näringsämnen och deras källa. Dessutom bör du bara köpa dina kosttillskott av etablerade företag med oberoende kvalitetsmärkning.


Vilken form bör du välja?

Multivitamintillskott finns i flera olika former, t ex tabletter, kapslar, pulver, brustabletter och sprayer. Men vilken bör du välja om du vill att det ska tas upp av kroppen så bra som möjligt? Det är svårt att säga, eftersom de studier som finns inte pekat i en viss riktning.


Troligen handlar valet istället om vad du själv tycker är bekvämt eller gott. Exempelvis tycker vissa inte om att svälja tabletter eller kapslar, vilket kan göra en brustablett eller spray till ett bra alternativ. Och andra kan faktiskt föredra tabletter, t ex eftersom de kan vara lätta att ha med sig och snabba att ta.


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Vad finns det för alternativ till multivitamin?

Men om du inte vill ta ett multivitaminer med flera ämnen, vad finns det då för alternativ? Jo, troligen är det bästa att fokusera på vitaminer och mineraler som många kvinnor riskerar brist på. Och det finns framför allt tre näringsämnen som kan vara värda att titta lite extra på: D-vitamin, folsyra och järn.


D-vitamintillskott

D-vitamin är ett näringsämne som är viktigt för att vår kropp ska ta upp kalcium och ha ett hälsosamt skelett, och de med låga nivåer riskerar bl a att utveckla benskörhet (osteoporos) när de blir äldre. Orsaken att vi i Sverige riskerar att drabbas är att vi främst får i oss vitaminet från solen. Därför kan det bli svårt för depåerna i kroppen att räcka till under våra långa, mörka vintrar.


Ett D-vitamintillskott kan vara lösningen på detta, exempelvis Vitalplus tillskott med D-vitamin – ett Sverigetillverkat kosttillskott som tillverkas av certifierade läkemedelsbolag för att uppnå den allra högsta kvalitetsstandarden.


Folsyratillskott

Ett högt intag av B-vitaminet folat (eller folsyra som det kallas när det är ett tillskott) rekommenderas till kvinnor som är eller vill bli gravida. Men varför är det så viktigt just för den gruppen? Jo, folsyra motverkar nämligen fosterskadan ryggmärgsbråck.


Eftersom graviditeter inte alltid är planerade kan det vara bra att alltid ha goda nivåer av folat i kroppen. Dessutom är det inte bara gravida som mår bra av det viktiga B-vitaminet. Tvärtom behöver alla grupper nå sitt rekommenderade intag.


Järntillskott

Järn är en vanlig del i kosttillskott kvinna-produkter – och det finns goda orsaker till det. Kvinnor som menstruerar har nämligen ett större behov av mineralen järn, eftersom ämnet försvinner ur kroppen vid blödningar.


Om du inte får i dig tillräckligt mycket riskerar du att drabba av blodbrist, vilket kan leda till besvär som trötthet, andfåddhet och nedsatt immunförsvar. Och det har visat sig att kvinnor oftare drabbas av järnbrist och kan behöva ett kosttillskott för att försäkra sig om ett tillräckligt intag.


Multivitamin kvinna – slutord

Så hur kan man sammanfatta multivitamin kvinna-tillskotten? Jo, det finns definitivt många av dem där ute, och dessutom många artiklar och blogginlägg som korar dem till ”bäst i test 2020” och liknande. I slutändan handlar det ändå om att gå tillbaks till sig själv och sina behov.


Om du vet vad du vill uppnå, vilka näringsämnen du är ute efter och vilka krav du har på produkten har du kommit en lång väg. Glöm inte att kosttillskott inte är något som ersätter en bristfällig kosthållning, och köp dina kosttillskott kvinna av en etablerade aktör med oberoende kvalitetsmärkning.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17

Källor:

livsmedelsverket.se